print

Kransekake

Den populære og klassiske sprø festkaken med smak av mandel i mange lag

Den elegante, tradisjonelle norske kake som ofte serveres på høytider som dåp, konfirmasjon, bryllup og så klart 17 mai: kransekake! Kaken kan lages som små kaker eller som her: større ringer i ulike størrelser som former et tårn og som deretter brytes i mindre biter når det er tid for å spise den. Lag den med selvmalte mandler, eller ta snarveien og kjøp ferdig mandelmel. Den glutenfrie kaken pyntes vanligvis med hvit glasur i bølgete mønster, men det går så klart å pynte den med noe annet også. Kanskje vil du ha farge på glasuren og legger på sjokolade?

Ingredienser

Før 10 porsjoner

   Kransekake
10  dl mandelmel (500 g søt mandel)
  dl melis (400 g)
3  ss maisstivelse
4   eggehviter
   Glasur
  dl melis
1   eggehvite
   dråper eddik
Forberedelse
2 timer
Vanskelighet

Anbefalte produkter

Forberedelse

Trinn 1:

Bland mandelmel, melis og majsstivelse. Bland inn eggehvite, men bare litt av gangen. Kna deigen til du har en klissete, men fast og formbar deig.

Plast inn deigen i Toppits plastfolie og sett den i kjøleskapet i 1 time.

Trinn 2:

Sett ovnen på 200 grader og legg Toppits bakepapir - med sklisikker underside! - på et stekebrett. Form deigen i fingertykke ruller som du skjærer til ønsket lengde og form til ringene.

Vi har laget fire tårn med seks ringer og en kule til toppen. Ringene måler 6 cm, 8 cm, 10 cm, 12 cm, 14 cm og 16 cm. Rullene skal være ca 1-2 cm i diameter og du bør gjøre hver ring 2 cm større enn den forrige. Vil du lage et større tårn kan du starte fra den minste ringen på 6 cm og øke med 2 cm til du ikke har mer deig igjen.

Trinn 3:

Legg ringene på et stekebrett og stek de i midten av ovnen i 7-9 minutter eller til ringene har fått litt farge. La de avkjøles helt.

Kransekaketårn med glasur på bakepapir fra Toppits

Trinn 4:

Glasur:

Pisk eggehviter og eddik sammen og tilsett melis mens du visper. Hell glasuren i en Toppits sprøytepose, kutt et lite hull og drypp glasuren over den største ringen. Legg neste ring på og fortsett til alle ringene sitter sammen med glasur.

Best for rester:

Du kan med fordel fryse kaken dagen før den skal spises, for å få en perfekt myk og seig tekstur. Og om du ikke orker å spise alle kakene på en gang kan du enkelt legge den i fryseren igjen og nyte den senere.

Lignende oppskrifter

Har du kjøpt litt for mye poteter? Da kan du lage deilig gnocchi av dem!

Påskemuffins 02.04.2020

Fine muffins med sukkersøte kaninører av marshmallows

Sitronmuffins 23.04.2020

Saftige, gode og lettbakte muffins