print

Kransekake

Den populære og klassiske sprø festkaken med smak av mandel i mange lag

Den elegante, tradisjonelle norske kake som ofte serveres på høytider som dåp, konfirmasjon, bryllup og så klart 17 mai: kransekake! Kaken kan lages som små kaker eller som her: større ringer i ulike størrelser som former et tårn og som deretter brytes i mindre biter når det er tid for å spise den. Lag den med selvmalte mandler, eller ta snarveien og kjøp ferdig mandelmel. Den glutenfrie kaken pyntes vanligvis med hvit glasur i bølgete mønster, men det går så klart å pynte den med noe annet også. Kanskje vil du ha farge på glasuren og legger på sjokolade?

Ingredienser

Før 10 porsjoner

   Kransekake
10  dl mandelmel (500 g søt mandel)
  dl melis (400 g)
3  ss maisstivelse
4   eggehviter
   Glasur
  dl melis
1   eggehvite
   dråper eddik
Forberedelse
2 timer
Vanskelighet

Anbefalte produkter

Forberedelse

Trinn 1:

Bland mandelmel, melis og majsstivelse. Bland inn eggehvite, men bare litt av gangen. Kna deigen til du har en klissete, men fast og formbar deig.

Plast inn deigen i Toppits plastfolie og sett den i kjøleskapet i 1 time.

Trinn 2:

Sett ovnen på 200 grader og legg Toppits bakepapir - med sklisikker underside! - på et stekebrett. Form deigen i fingertykke ruller som du skjærer til ønsket lengde og form til ringene.

Vi har laget fire tårn med seks ringer og en kule til toppen. Ringene måler 6 cm, 8 cm, 10 cm, 12 cm, 14 cm og 16 cm. Rullene skal være ca 1-2 cm i diameter og du bør gjøre hver ring 2 cm større enn den forrige. Vil du lage et større tårn kan du starte fra den minste ringen på 6 cm og øke med 2 cm til du ikke har mer deig igjen.

Trinn 3:

Legg ringene på et stekebrett og stek de i midten av ovnen i 7-9 minutter eller til ringene har fått litt farge. La de avkjøles helt.

Kransekaketårn med glasur på bakepapir fra Toppits

Trinn 4:

Glasur:

Pisk eggehviter og eddik sammen og tilsett melis mens du visper. Hell glasuren i en Toppits sprøytepose, kutt et lite hull og drypp glasuren over den største ringen. Legg neste ring på og fortsett til alle ringene sitter sammen med glasur.

Best for rester:

Du kan med fordel fryse kaken dagen før den skal spises, for å få en perfekt myk og seig tekstur. Og om du ikke orker å spise alle kakene på en gang kan du enkelt legge den i fryseren igjen og nyte den senere.

Lignende oppskrifter

Påskekaker 05.04.2020

Sprø kaninkaker av mørdeig

Raske energi barer med langsom tilførsel av energi

Nybakte baguetter til frokost