Er det sunt å lage mat i aluminiumsfolie?

Det er mange retter som tilberedes i høye temperaturer og er pakket inn i aluminiumsfolie. Kan mat som har vært i kontakt med aluminiumsfolie, påvirke helsen? Å tilberede mat i aluminiumsfolie er vanligvis sikkert, men det finnes noen ting du bør tenke på for at du trygt skal kunne spise og ha glede av mat som er pakket inn i aluminiumsfolie.

Varsom tilberedning og oppbevaring av mat

Fordelene med aluminiumsfolie i kjøkkenet er mange og varierte, og bruksområdene likeså. Mat kan tilberedes varsomt i aluminiumsfolie – uansett om det er fisk, kjøtt eller grillede grønnsaker. Takket være Toppits® aluminiumsfolie tilberedes rettene til perfeksjon, og mange av de næringsstoffene som ville gått tapt uten folien, blir i stedet beholdt.

Aluminiumsfolie er også ideelt til oppbevaring av mat: ved å dekke skåler med/pakke mat inn i aluminiumsfolie beskyttes maten fra å bli tørr, og flere av næringsstoffene blir bevart. Maten holder seg frisk i lengre tid, og du slipper å kaste mat for tidlig. 

Til tross for at aluminiumsfolie er allsidig og en uunnværlig hjelp i kjøkkenet, finnes det enkelte ting du bør ha kontroll på når du bruker dette universalproduktet. 

Unngå aluminium ved tilberedning av salt og syrlig mat

Når du lager salt eller syrlig mat med eller i aluminiumsfolie, er det en del ting du må tenke på.

Hvis denne typen mat kommer i kontakt med aluminiumsfolie, kan folien bli synlig misfarget, og aluminium kan også løsne fra folien. Som et resultat kan mer aluminium enn vanlig overføres til maten. 

Til tross for at aluminium forekommer naturlig i mange matvarer, kan et for stort inntak av metallet være usunt. 

Når du oppbevarer eller lager mat med aluminiumsfolie, må du være sikker på at den ikke er salt eller syrlig. For eksempel bør du ikke bruke aluminiumsfolie når du lager fisk med et dekke av presset sitron. 

Når du tilbereder kjøtt eller grillede grønnsaker, må du derfor salte maten etter at den er grillet, for da kan du trygt spise maten uten å bekymre deg for eventuell helserisiko. 

Toppits® plastfolie er et godt alternativ til aluminiumsfolie når du vil oppbevare salt eller syrlig mat trygt og friskt.

Hvor mye aluminium kan absorberes uten at det blir farlig eller skadelig?

Spørsmålet gjenstår likevel: Hvor mye aluminium kan en menneskekropp oppta før det blir skadelig?

European Food Safety Authority anbefaler et inntak på maks ett milligram aluminium pr. uke og pr. kilo kroppsvekt. Hvis du derfor veier 70 kilo, skal du ikke innta mer enn 70 mg aluminium pr. uke. 

For at denne mengden aluminium skal frigjøres fra aluminiumsfolien, må den ha vært i kontakt med salte og syrlige næringsmidler, siden det er disse stoffene som kan forårsake kjemiske reaksjoner. Hvis du unngår slike matvarer, kan du trygt fortsette å bruke aluminiumsfolie når du lager mat. 

All annen type mat kan trygt oppbevares og tilberedes i aluminiumsfolie, da disse ikke frigjør skadelige nivåer av aluminium fra folien. Det finnes derfor ikke noe som bør stoppe deg fra å oppbevare og lage god mat i aluminiumsfolie.

Anbefalte produkter