Startside > Oppskrifter > Soltørkede tomater
print

Soltørkede tomater

Fiks det enkelt i ovnen hjemme

På et brett med charcuterie, i en pai eller sammen med en kremet pesto-pasta med fetaost? C-vitaminbomben tomat er utrolig god tørket og gjør smakopplevelsen bedre i både kalde og varme retter. Oppbevar dine soltørkede tomater i olje slik at de holder seg ferske langt ut på vinteren - akkurat når du trenger de solfylte, runde smakene best.

Ingredienser

Før 4 porsjoner

1  kg tomater
1  klype salt
8  stk hvitløksfedd
2  dl olivenolje
   timian
Forberedelse
3-4 timmar
Vanskelighet

Anbefalte produkter

Forberedelse

Trinn 1:

Det sier seg selv, men avhengig av størrelsen og tykkelsen på tomatene du velger, vil sluttresultatet variere. Vi valgte svenske, økologiske «normalstore» klasetomater. Del tomatene i to og legg dem deretter med snittflaten opp på et stekebrett med bakepapir. Dryss med salt.

Trinn 2:

Ovnstemperaturen skal være mellom 100 og 150°C, og så gjelder det å ha litt tålmodighet: tomatene skal nemlig tørkes, nederst i ovnen i 3-4 timer. Sørg for at du har kontroll på grønnsakene og tilpass steketiden deretter. Stikk tomatene med en gaffel etter 1,5 time så hjelper du dem også med å kvitte seg med væske.

Trinn 3:

Når dine soltørkede (unnskyld, ovnstørkede) tomater er klare, er det tid for konservering. Det er viktig å gjøre dette riktig for å unngå at bakterier trives.

Sørg for at tomatene avkjøles ordentlig og legg dem deretter i rene glass sammen med skrelte, delte hvitløksbåter, fersk timian og salt og pepper. Fyll opp med olje, men la det være igjen 2 cm opp til kanten. Skru på lokket og sett i ovnen på 110°C til oljen begynner å koke og boble – det tar minst en time.

Ta deretter ut glassene, la dem avkjøles og lukk deretter glassene «på ordentlig» – skru til lokkene skikkelig. Sett glasset i kjøleskapet - hvis du ikke bryter ditt egenforseglede glass, holder tomatene i flere måneder.

Værsågod – tomatene er klare til å piffe opp en hvilken som helst rett!

Tips!

Til tross for at vi anbefaler at du konserverer tomatene i olje etter tørking, er det andre måter å bevare godsakene på.

Enten kan du oppbevare dem i en lufttett frysepose i kjøleskapet i en uke, eller så kan du fryse dem ned. La dem ligge på stekebrettet med bakepapir til de har stivnet og ha dem deretter i en frysepose. Hvis de er for stive etter at du har tint dem: legg dem i vann eller olje, så gjenvinner de sin mykhet.

Lignende oppskrifter

For mye polenta? Det er ikke mulig. Lag deilig pommes frites av maisretten, så smaker det minst like godt dagen etter.

Grillbuffens sunne favortittrett

Grønnsaks-bowl 25.07.2020

Vegetarisk, fargerik og fresh bowl med ovnsbakte grønnsaker