Startside > Oppskrifter > Soltørkede tomater
print

Soltørkede tomater

Fiks det enkelt i ovnen hjemme

På et brett med charcuterie, i en pai eller sammen med en kremet pesto-pasta med fetaost? C-vitaminbomben tomat er utrolig god tørket og gjør smakopplevelsen bedre i både kalde og varme retter. Oppbevar dine soltørkede tomater i olje slik at de holder seg ferske langt ut på vinteren - akkurat når du trenger de solfylte, runde smakene best.

Ingredienser

Før 4 porsjoner

1  kg tomater
1  klype salt
8  stk hvitløksfedd
2  dl olivenolje
   timian
Forberedelse
3-4 timmar
Vanskelighet

Anbefalte produkter

Forberedelse

Trinn 1:

Det sier seg selv, men avhengig av størrelsen og tykkelsen på tomatene du velger, vil sluttresultatet variere. Vi valgte svenske, økologiske «normalstore» klasetomater. Del tomatene i to og legg dem deretter med snittflaten opp på et stekebrett med bakepapir. Dryss med salt.

Trinn 2:

Ovnstemperaturen skal være mellom 100 og 150°C, og så gjelder det å ha litt tålmodighet: tomatene skal nemlig tørkes, nederst i ovnen i 3-4 timer. Sørg for at du har kontroll på grønnsakene og tilpass steketiden deretter. Stikk tomatene med en gaffel etter 1,5 time så hjelper du dem også med å kvitte seg med væske.

Trinn 3:

Når dine soltørkede (unnskyld, ovnstørkede) tomater er klare, er det tid for konservering. Det er viktig å gjøre dette riktig for å unngå at bakterier trives.

Sørg for at tomatene avkjøles ordentlig og legg dem deretter i rene glass sammen med skrelte, delte hvitløksbåter, fersk timian og salt og pepper. Fyll opp med olje, men la det være igjen 2 cm opp til kanten. Skru på lokket og sett i ovnen på 110°C til oljen begynner å koke og boble – det tar minst en time.

Ta deretter ut glassene, la dem avkjøles og lukk deretter glassene «på ordentlig» – skru til lokkene skikkelig. Sett glasset i kjøleskapet - hvis du ikke bryter ditt egenforseglede glass, holder tomatene i flere måneder.

Værsågod – tomatene er klare til å piffe opp en hvilken som helst rett!

Tips!

Til tross for at vi anbefaler at du konserverer tomatene i olje etter tørking, er det andre måter å bevare godsakene på.

Enten kan du oppbevare dem i en lufttett frysepose i kjøleskapet i en uke, eller så kan du fryse dem ned. La dem ligge på stekebrettet med bakepapir til de har stivnet og ha dem deretter i en frysepose. Hvis de er for stive etter at du har tint dem: legg dem i vann eller olje, så gjenvinner de sin mykhet.

Lignende oppskrifter

Her er oppskriften på cupcakes du baker i en håndvending og som gjør seg utrolig godt på påskebordet – vakkert pyntet i selvlagde former av bakepapir.

Saftig med fersk rosmarin

Rødbetshummus 17.09.2020

Sunn, kremet, vegetarisk kikertsrøre