Startside > Oppskrifter > Klassisk toffee
print

Klassisk toffee

En hjemmelaget seig julefavoritt

Den gode karamellen som smelter i munnen? Du lager den enkelt hjemme med ingredienser vi pleier å ha hjemme!!

Pakk de inn i bakepapir så gjør de seg bra på både godteribordet og som gave om du skal bort!

Ingredienser

Før 50 porsjoner

3  dl fløte
3  dl sukker
2  msk sirup
3  msk kako
1  msk smør
Forberedelse
30 min
Vanskelighet

Anbefalte produkter

Forberedelse

Trinn 1:

Rør sammen sirup, fløte, kakao og sukker i en tykkbunnet kasserolle som er ganske stor – ellers kan det koke over. Sørg for å bruke en tresleiv når du skal røre. Hvorfor tre?

Jo, en tresleiv er både kraftig (bra for å skrape bort karamell), myk (ødelegger ikke belegg), varmebestandig og viktigst av alt, isolert. Så når du baker noe som er følsomt for varme og bruker en tresleiv, trenger du ikke bekymre deg for at deigen/røren/væsken krystalliseres på grunn av den raske temperaturforandringen. 

Trinn 2:

Før du koker opp karamellen, legg et ark bakepapir på et stekebrett – det er denne du skal helle ut røren på. Karamellene blir herlig flate og tynne og smelter raskt i munnen. Det går også raskere å avkjøle dem!

Trinn 3:

Ta kasserollen med de blandede karamellingrediensene og kok opp på middels varme. La røren koke – den skal ikke fosskoke og heller ikke småkoke. Rør om skikkelig (spesielt i bunnen) nå og da, og rør bort eventuell skum i kantene. 

Og når er karamellen klar? Vel, det kommer an på hvordan du vil ha den:)

  • Myk karamell: ca 125°C
  • Hardere karamell: 140-145°C
  • Sprø karamell: 155-160°C

Har du ikke termometer? Bruk den klassiske kuletesten der du fyller et glass med vann og slipper en klump karamellrøre i denne.

  • Røren flyter ut: kok lenger
  • Du kan forme røren til en kule: klar, men myk karamell
  • Røren kan knuses: hard karamell
  • Røren stivner umiddelbart: sprø karamell

Hjemmelagde karameller med sirup og smør på Toppits bakepapir

Trinn 4:

Når karamellen er kokt ferdig til den hardheten du vil ha, rører du inn en spiseskje smør og heller deretter røren på et bakepapir. Avkjøl, og bruk deretter en kniv eller saks til å dele karamellen i porsjonsbiter. Klipp deretter ut små biter med bakepapir for å pakke inn karamellene, og snurr på endene for å holde papiret på plass. Ekstra fint blir det hvis du forsegler papiret på midten med ett fint klistremerke, for eksempel et gullhjerte. 

Best for rester: 

Karamellen oppbevares best i en lufttett boks og holder da i 2-3 uker. Hvis du ikke pakker inn karamellene enkeltvis i papir, sørg for at du legger bakepapir mellom karamellagene. 

Lignende oppskrifter

Sjokoladeplate 07.09.2020

Rens skapet og gjør en hjemmelaget sjokoladekake

Nektarin galette 15.09.2020

Saftig og herlig pai direkte fra ovnen

Påskekaker 05.04.2020

Sprø kaninkaker av mørdeig