Startside > Oppskrifter > Klassiske safranboller
print

Klassiske safranboller

Safranboller eller lussekatter? De er like gode uansett – vi gir deg en enkel oppskrift på deilige, saftige boller.

Nydelig, varmende og god safran smaksetter og fargelegger de gode bollene som gjør seg aller best sammen med en kopp gløgg eller annen juledrikk. Her, i form av klassiske lussekatter, men det går selvfølgelig godt an å lage andre former – pass bare på at figurene er noenlunde like store, slik at ikke enkelte brennes i ovnen mens andre ikke er ferdigstekte. 

Vår oppskrift på de beste lussekattene uten fyll og uten fersk-ost. 

Ingredienser

Før 30 porsjoner

150  g smør
1  g safran
½  ss sitronsaft
50  g gjær
5  dl melk
1   egg
1  dl sukker
½  ts salt
12  dl mel
   Mel til baking
   Topping
1   egg
   Rosin
   Sirup: 0.5 vann + 0.5 dl sukker
Forberedelse
1 t + 1 t gjæring + 15 min baking
Vanskelighet

Anbefalte produkter

Forberedelse

Trinn 1:

Ta ut smøret så det får romtemperatur.

Knus safran i morter tilsatt litt sitronsaft, og la stå og trekke. Løs opp gjæren i lunken melk.

Del smøret i mindre biter og ha i.

Trinn 2:

Tilsett egg, sukker, salt og safran. Hell i litt melk om gangen og arbeid sammen til en glinsende og smidig deig som slipper kanten i bollen. Det tar ca. fem minutter med maskin eller ti minutter for hånd.

Dekk bollen med Toppits® plastfolie og la heve i en halvtime.

Trinn 3:

Kle to stekeplater med Toppits® sklisikkert bakepapir. Ha deigen på et melet bakebord og del den i 30 biter.

Rull ut hver deigbit i tynne pølser. Form dem til en S ved å snurre endene inn mot midten fra hver sin side.

Legges med god avstand på platen. Trykk ned en rosin i hver bolle. Dekkes med kjøkkenhåndkle og la heve i en halvtime.

Sett ovnen på 225 grader.

Trinn 4:

Sukkerlake:

Kok opp vann, tilsett sukker og rør om til det har løst seg opp. Settes til side.

Steking:

Pensle bollene med vispet egg. Stekes midt i ovnen i 6–12 minutter eller til bollene har fått farge.

Pensle med sukkerlake umiddelbart og la dem deretter avkjøles på rist.

Best for rester!

Som det meste av bakverk og boller smaker (og dufter) lussekatter aller best når de er nybakte og lunkne. Hvis du ikke regner med å spise opp bollene samme dag, sørg for at du fryser dem ned med en gang de er avkjølt. Vi anbefaler at du fryser dem ned i fryseposer så at bollene ikke får fryseskader og dermed taper seg i smak.

Hvis du ønsker det, kan du fryse ned bolledeigen som ferdigformede lussekatter, og deretter steke dem den dagen du skal servere dem. På den måten sparer du tid, men kan likevel få nybakte boller til advent! I dette tilfellet bør du fryse ned bollene på et brett godt dekket med plastfolie, og deretter ta dem frem i god tid før baking. La dem tine i kjøleskap og deretter heve en ny runde før du steker dem i ovnen som vanlig.

Lignende oppskrifter

Gulrotkake 26.03.2020

Fantastisk saftig klassiker - med en ny vri

Knekkebrød, LCHF 25.09.2020

Det knasende knekkebrødet med røre blir som en delikatesse

Fantastisk kremet og fluffy kake med varme hjerter