Startside > Oppskrifter > Rødbetsbrød
print

Rødbetsbrød

Så fargerik, fyldig og smakrik - perfekt med ost og honning

Leter du etter en mettende lunsj eller en saftig sandwich til gryteretten? Boost ditt hjemmelagde brød med næring og farge fra rødbeter. Større del primører, mindre mel. Like fin på tallerkenen som den er for dine smaksløker.

Rødbeter inneholder folat og betain som beskytter kroppen og styrker immunforsvaret. Primøren demper også suget og senker blodtrykket! En skive rødbetsbrød passer perfekt til en kremet chèvre og honning, en ferskt kremost eller bare med smør. Både godt og mettende. 

Ingredienser

Før 4 porsjoner

500  gram rødbeter (ferske eller kokte)
2  dl rødbetsjuice
1  msk sennep
1  msk olivenolje
50  g valnøttskjerner
1  bunt fersk timian
8.3  dl mel
1  msk sukker
1  tsk salt
1  pakke tørrgjær (ca 10 g)
Forberedelse
Cirka 60 minuter
Vanskelighet

Anbefalte produkter

Forberedelse

Trinn 1:

Skrell 500 gram ferske rødbeter og kutt i små terninger. Et hett tips er å bruke gummihansker ettersom rødbeter farger av mye. Hell 2 dl rødbetsaft i en kasserolle, tilsett rødbetterningene og kok opp. La det syde i cirka 15 minutter. Ha i en 1 strøken spiseskje sennep og en 1 spiseskje olje og bland. 

Forkokte (de i vakuumpakning) rødbeter trenger ikke å koke i 15 minutter, man skal bare kokes kort sammen med rødbetsaften. Deretter kan de moses sammen med olje og sennep. 

Trinn 2:

Grovhakk 50 gram valnøttkjerner. Skyll timian, rist av vannet og fjern bladene fra stilkene. 

Trinn 3:

Bland 500 mel, 1 teskje sukker, 1 teskje salt og en pakke (cirka 10 g) tørrgjær. Hell den varme rødbetpuréen i melblandingen og la kjøkkenmaskinen kna deigen i cirka 2-3 minutter til den er myk og lett å jobbe med. 

Trinn 4:

Ha i valnøtter og timian, kna deigen igjen og form den til en ball. Dekk deigbollen med et fuktig, varmt kjøkkenhåndkle og la den heve på et lunt sted i cirka en time. 

Trinn 5:

Legg et bakepapir fra Toppits® på en flat overflate. Kna deigen raskt igjen, form den til en ball og legg den på bakepapiret. Dekk med et varmt og fuktig kjøkkenhåndkle igjen og la den hvile i 15 minuter. Forvarm ovnen til 180°C (160°C varmluft). 

Trinn 6:

Skjær et cirka 2 centimeter dypt kryss på toppen av rødbetbrødet. Strø over havsalt og dryss med litt mel så du får et enda finere brød. Stek i cirka 30-35 minutter i ovnen. Bruk en trepinne til å sjekke om brødet er ferdig – hvis deig fester seg til pinnen, må brødet stekes lenger. 

Tips!

Beste kombinasjonen? Geitost! Legg en liten (eller stor..) bit chèvre på en brødskive, drypp over honning og topp med timian. Nam! 

Best for rester:

Rødbetbrødet holder seg ferskt i flere dager hvis du putter den i en brødboks, eller i en frysepose. Å riste en skive rødbetbrød som oppbevares i fryseren er godt som bare det. Den smeltede osten både dufter og smaker himmelsk sammen med det sprø brødet - nam!

Lignende oppskrifter

Quiché med laks 25.07.2020

Enkleste retten til sammenkomsten

Like overraskende som namnam: Lag din egen vegane sjokolademousse av kikert-væsken aquafaba.